История - ДГ Здравец
Меню Затваряне

История

Детска градина „Здравец” е открита и приема първите си възпитаници на 03.05.1965г.
От началото на учебната 1973/74 г. детското заведение е базово към ИДНЧ „Христо Ботев” гр.Бургас.
От откриването до днес са получени много индивидуални награди за богата художествено-творческа дейност.
Гордост е школата по „Малка керамична пластика”, създадена през 1983 г., с р-л Георги Русев . През 1985 г., 14 наши пластики участват на детското изложение в ГДР , а през 1986 г., в 14-та Международна изложба в гр. Лидице.
С особено значение за колектива е и наградата „Зелен флаг”
Присъдена от Европейското жури на фондацията за екологично образование в Европа през 1998г. През 1999г. е присъдена и грамота,
и знаме „Еко- детска градина” от Българско движение „Син флаг”.

За своя 50- годишен юбилей,през 2015 г., сградата на ДГ „Здравец” бе напълно обновена – с топлоизолация и нова дограма.

От далечната 1965 г. до днес детското заведение успява да натрупа опит и да създаде традиции в отглеждането и възпитанието на деца на възраст от 3 до 7 години.
Към днешна дата се възпитават повече от …… деца.Функционират 4 възрастови групи. Материалната база в занималните предлага съвременно обзавеждане с модерни мебели и подбрани цветове.Кътовете по интереси и тези за игра сменят своя облик в съответствие с възрастта и нагласите на децата.Всяка занималня разполага с мултимедия.
Тук за отглеждането,обучението и възпитанието на децата се грижат предучилищни педагози , музикален учител , и помощник-възпитатели.
В градината работи и самостоятелна кухня , пералня и медицински кабинет със специалисти ,които наблюдават и отговарят за здравето и доброто състояние на мълчуганите.

Галерията е разположена в двора на ДГ.Това е „малката”сграда ,
която предлага една чудна колекция от художествени творби ,както на „вече пораснали”,така и на настоящи възпитаници.

На двора на ДГ”Здравец” – всяка група има своя площадка за игра със съвременни уреди и мека настилка, които предлагат на децата много забавления. А в средата е спортното игрище с изкуствена трева, на което се провеждат състезания, спортни и сезонни празници, и игри на открито.

Оранжерията има специално място в двора на ДГ „Здравец” .Тя е открита още със създаването на детското заведение и има дълъг опит и традиции.Тук децата от ранните години са се докосвали до вълшебството на живота.
Днес Оранжерията продължава тази традиция.Всяка група има обособена леха.С помощта на малките си инструменти и опитните си ръководители ,децата засаждат сезонни зеленчуци и растения.Грижат се за тях и се радват на растежа и плодовете им.
В двора на ДГ”Здравец” отвори врати и „Зелена”класна стая. В нея възпитаниците на детското заведение учат на открито сред природата.
Днес колектива на детска градина „Здравец” продължава традициите с участието на децата в общинските , регионалните и националните конкурси за детска рисунка.
Екипът и децата на ДГ „Здравец” са активни участници в общинските и регионални мероприятия и проекти.